Ski

Ut på tur
26. september 2016
Fagerlihytta
3. oktober 2016

Romeriks Allmenningene er det flotte turmuligheter om vinteren. Om du velger de oppkjørte skiløypene eller løssnøen i skogen er opp til deg. Skiløyper finner du fra Gjerdrum – Romeriksåsen i sør til Maura – Nordåsen i nord og løypene er koblet opp andre oppkjørte løyper i i tilgrensende markaområder. her kan du med andre ord gå så langst du vil og hele tiden gå på nye traseer.

Turbeskrivelser

Nordåsen – langtur:
Til Marifjell kan du nå prøve årets nye trase. Den går fra grustaket og retning sørover via Honsjøkrysset og Honsjøens vestside til Kjønstadsætra og videre til Marifjell. Denne strekningen er på 10,5 km og har blitt godt mottatt av publikum. På Marifjell finner du ei åpen hytte hvor det er flotte forhold i solveggen. Trasèen består i noe stigning opp til Honsjøen og derfra relativt flatt terreng til du nærmer deg Kjønstadsætra. Da begynner stigningen opp til Marifjell. Litt motbakker er det, så vi anbefaler å smøre skiene godt samt å ta med smørning i sekken. Etter å ha gått gjennom dette flotte landskapet med utsikt over store deler av Øvre Romerike, kan du nyte de lange bakkene ned igjen til parkeringsplassen. Fra Kjønstadsætra har du da 3 valgmuligheter når du skal tilbake.

Nordåsen – korttur:
For de som ikke vil gå så langt som til Marifjell vil vi anbefale det vi kaller Lille Honsjørunden med innlagt stopp og grilling i ljørkoia ved Honsjøen. Der står det åpent og folk finner også ved som de fritt kan benytte på ildstedet. Det kan være en fordel å ta med litt opptenningsved. Det er også mulig å prøve ørretfiske på Honsjøen. Husk fiskekort. Etter rasten går turen videre over Høgmåsan og ned til Daltjernsbommen før du kommer tilbake til parkeringsplassen på Grustaket. Denne turen er ca. 8 km, men med lettere terreng en turen til Marifjell.
På Nordåsen Skistadion finner du også et tilrettelagt skileikområde med kuleløyper, hopp og akebakke for barn og voksne i alle aldre.

Fra Hakkim eller Sjonken til Råsjøstua. Kart: Oslo Nordmark vinter 1:50.000 eller skiforeningens løypekart Romeriksåsen. Adkomst til Hakkim: Kjør Hadelandsvien mot Nittedal til kryss Hakadal Verk, ta til høyre mot Ås gård. Bomvei videre til Hakkim. Adkomst til Sjonken: Bil til parkeringsplassen Sjonken i Nannestad eller Nannestadbussen til Rustadsaga. Herfra ca. 2 km på bomvei inn til parkeringsplassen der løypa starter. Distanser: Hakkim  Råsjøstua: 5 km. Sjonken  Bjertnessjøen – Råsjøen: 7 km
Løypemeldinger:
Det er nå laget et nytt oversiktskart som viser løypealternativene i Nannestad Almenningene. Kartet står på infotavlene ved utfartsparkeringene Gresakervangen, Sjonken og i Grustaket på Nordåsen. I tillegg har skiforeningen digitale løypekart på sin internettside www.skiforeningen.no.

Flere turbeskrivelser

Tur til Marifjell på Nordåsen
Turen går fra p-plassen via Honsjøkrysset og Honsjøens vestside, som er en ny løypetrasee, og til Kjønstadsætra. Derfra går løypa i stigning til Marifjell 717 meter over havet. Turen er ca. 16 km avhengig av rutevalg på tilbaketuren. På vei tilbake kan det passe fint med en stopp ved Honsjøkoia.
Langtur med start i Holter
Gimildammen – Grøsåkervangen – Bekkestua – Vardåsen – Engelstadvangen – Hakkim – Kirkebyvangen – Bekkestua – Gimildammen; ca. 35 km. Dersom du ønsker en kortere runde kan du ta av sørover mot Flatner og Storøyungen fra Gruvelikrysset; ca. 27 km. Fra Gimildammen til Bekkestua er det 5 km. Løypene går delvis gjennom nydelig furuskog og myrlendt terreng.

Tur til ljørkoiene i Holter
Benytt anledningen til å besøke de nyrestaurerte åpne koiene i Holter Almenning. Fra P-plass ved Gimildammen og Gresakervangen til Nybergskoia og fra Gresakervangen – Bekkestua – Vardåsen og til Fevikskoia (ta av til høyre fra løypa som går fra Bekkestua – Vardåsen – Sjonken). Koiene står åpne og passer utmerket for familier som ønsker å ta en rast i skogen. Det er ildsted og ved i koiene, men det kan være lurt å ta med litt opptenningsved og øks. Ta med søppel hjem. Historikk om koiene finner du på under severdigheter.

Skistuer i Romeriksåsene
Råsjøstua er åpen hver lørdag og søndag fra ca. kl 1000 til kl 1600. Der er det sitteplasser til 60-70 personer. Vi anbefaler å starte turen til Råsjøstua fra Sjonken utfartssted i Nannestad. Mer informasjon om Råsjøstua finner du her…Bekkestua i Holter er åpen lørdag og søndag fra kl 1100-1500. (stengt for sesongen)
Det er også skistue på Årstadvangen i Gjerdrum med adkomst fra Gresakervangen i Holter.

Skileik
På Nordåsen skistadion, Maura, finner du et tilrettelagt skileikområde. Her kan du prøve det på skihopp, orgeltramp, slalåm med mere. Her kan du ta med deg alt av ski og akeutstyr. Snowboard, telemark- og miniski, sklimatter, rompebrett, søppelsekk, kjelker og rattkjelker…
Her treffer du likesinnede i helgene… Området ligger inne på stadion og det går lysløype helt fram.
Det foreligger planer om å etablere et profesjonelt “skileikområde” i Sjonken. Her er det bare å hive seg med i leken!

Ljørkoier
Vi anbefaler også våre åpne ljørkoier. Vi har Honsjøhytta på Nordåsen, Nybergskoia ved Harstadvangen og Fevikskoia i Holter Almenning. I disse ljørkoiene finner du ly mens du raster. Det er også et ildsted i koia som du fritt kan benytte. Du må selv ta med deg øks for å kløyve veden. Dersom du ønsker å benytte disse koiene i forbindelse med et arrangement ber vi deg om å kontakte oss på forhånd. Husk å forlate koia slik du vil finne den igjen